חפש פניגן

  • חדשות ומדיה
  • מאמרים
  • תובנות IP
  • כיצד מעלים פטנטים אסטרטגיים את הערכת השווי של חברות בריאות דיגיטליות

    19 ינו 2022
    גרשון פניטש, שותף, חברת פניגן

    שאלה חוזרת של חברות בריאות דיגיטליות היא: "עד כמה חשובים פטנטים להשגת היעדים העסקיים? הרי ישנה תחרות פנימית גדולה על הזמן של העובדים והמשאבים הכספיים של הארגון, והעיסוק בפטנטים תובעני ומכביד על שניהם. כיצד להשקיע בפטנטים באופן שיצדיק את ההשקעה?"

     

    אין צורך בעצה מאסטרטג פטנטים כדי להבין שפטנטים חשובים לצמיחה. משקיעים מובילים בחברות בריאות דיגיטליות יגידו שטכנולוגיה מוגנת פטנט החוסמת שיווק, מכירה ופיתוח של מוצרים דומים היא גורם משמעותי בהערכת שווי החברה ובהחלטה אם להשקיע. זה בולט במיוחד בתחום הבריאות הדיגיטלית משתי סיבות: הראשונה, פתרונות בריאות מצליחים נוטים להיות רווחיים מאוד ולכן ברגע שמתחרים פוטנציאליים יפנימו את פוטנציאל הרווח הם יעוטו על הטכנולוגיה כמוצאי שלל רב. הסיבה השנייה היא שחברות בריאות דיגיטליות מספקות בדרך כלל  פתרונות חדשים לבעיות מוכרות, סביר להניח שיש כבר מי שעובד על פתרון דומה. אפילו אם הפתרון שלך טוב יותר– אם מתחרה ביסס את מעמדו בשוק בזכות השקעה ניכרת או רישום פטנט לפניך, הערכת השווי שלך תצנח.

     

    יש באמתחתך כלי עוצמתי אחד להאטת המתחרים: תיק פטנטים אסטרטגי. אם יאלצו המתחרים להפר פטנטים רק כדי להשיג דריסת רגל בשוק, סביר להניח שהמשקיעים הפוטנציאליים שלהם יירתעו מההשקעה. עם זאת, רוב החברות לא מחזיקות בפטנטים אסטרטגיים. לדוגמה: חברה המפתחת מכשור למדידת ושידור סימנים חיוניים עשויה לרשום פטנט על פתרון הכולל מכשיר ומשדר א.ק.ג., ואמנם פטנט זה ימנע ממתחרים להשתמש בתצורה דומה, הוא לא יימנע בהכרח מדידת והעברת נתונים באמצעות מכשיר PPG.

    זאת בעיה שאיתה מתמודדות חברות רבות – הן רושמות פטנט על הפתרונות המסוימים שלהן במקום על טכנולוגיה כללית יותר וכך מאבדות את היתרון האסטרטגי כי המתחרים יכולים לעקוף את הפטנט בקלות.

     

    ככל שסבב ​​גיוס ההון גדול יותר, כך בחינת המשקיעים את תיק הפטנטים תהיה קפדנית יותר. קיומו של תיק פטנטים לא מרשים משקיעים או רוכשים פוטנציאליים. הם מתעניינים בשאלה האם יש בו פטנטים אסטרטגיים שימנעו מאחרים להציע פתרון דומה. בניית תיק פטנטים אסטרטגי שיגדיל את הערכת השווי לוקחת זמן ולכן כדאי להתחיל לעבוד עליו לפחות שנתיים וחצי לפני סבב גיוס הון משמעותי.

     

    יש שני כללי אצבע שחשוב לזכור.

    פטנטים בתחום הבריאות הדיגיטלית חייבים ללכת בעקבות הכסף

    טכנולוגיית בריאות דיגיטלית משלבת לרוב חומרה, תוכנה ומוצרים מתכלים בצד המטופל, ועיבוד נתונים בצד השרת. כשבוחנים איזו טכנולוגיה לרשום כפטנט, חשוב להתייחס לפוטנציאל ההכנסות של כל רכיב . חברה שפיתחה טכנולוגיית עיבוד נתונים מתקדמת של תוצאות שהתקבלו באמצעות ערכת בדיקה חד-פעמית עלולה לעשות טעות נפוצה ולרשום פטנט על טכנולוגיית עיבוד הנתונים בצד השרת ולהתעלם מערכת הבדיקה. טכנולוגיית עיבוד הנתונים אולי מתוחכמת יותר ואולי קל יותר לרשום אותה כפטנט, אבל בכל פעם שמתחרה ימכור ערכת בדיקה חד-פעמית, זאת הפרת פטנט המזכה בפיצויים. מטרת רישום פטנטים היא לא להגן על הטכנולוגיה המרשימה ביותר, אלא על הרווחית ביותר.

     

    פטנטים בתחום הבריאות הדיגיטלית צריכים ליישר קו עם המסר השיווקי

    מצגת למשקיעים מספרת סיפור שבדרך כלל הולך כך: "השוק גדול ולנו מיקום ייחודי המאפשר להשיג נתח שוק משמעותי בזכות B ,Aו-C ". אולם, כמעט תמיד שבוחנים המשקיעים את תיק הפטנטים של החברה הם מגלים שחסרים בו בדיוק אותם B ,A ו-C. הפער הזה יוצר בלבול כי המשקיעים מצפים שהנכסים המסחריים העיקריים יהיו מוגנים בפטנט. אחת המטרות של תכנון פטנטים אסטרטגי היא להתאים את תיק הפטנטים למסר השיווקי. לאחר שהמשקיעים הבינו היכן טמון הערך המסחרי, הם ישמחו לדעת שהוא מוגן בפטנט.

     

    ישנם ניואנסים רבים לרישום פטנטים אסטרטגיים, אבל כולם סובבים סביב הניסיון לחסום מתחרים מלספק פתרונות שינגסו בהכנסות החברה. פטנט אסטרטגי מאפשר לצפות כיצד יתפתח השוק ולרשום פטנטים שיבטיחו בלעדיות גם בעתיד. תכנון נכון יכול להפוך את הפטנטים לנכס החשוב ביותר שלך.

     

    גרשון פניטש הוא שותף בפניגן, מוביל את קבוצת תכנון הקניין הרוחני האסטרטגי ועומד בראש שלוחת הפירמה בישראל. לגרשון 30 שנות ניסיון בדיני פטנטים והוא מרצה אורח בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת תל אביב, שם זכה בשלוש השנים האחרונות בפרס המרצה המצטיין עבור קורס ה-MBA שהוא מעביר בנושא פיתוח ושימוש בפטנטים ככלים עסקיים אסטרטגיים. בנוסף לייצוג חברות בבתי המשפט המחוזיים בארה"ב וב-ITC בתביעות בעלות פרופיל גבוה בתחום הפרת פטנטים, הוא גם מייעץ לחברות ומסייע להן לבנות אסטרטגיה עסקית לרישום פטנטים לשיפור השורה התחתונה.

     

    אפשר לפנות אל גרשון בכתובת המייל: [email protected].

     

    אירועים קרובים:

    פניגן ואיגוד המהנדסים בישראל עורכים וובינר ללא תשלום בנושא בניית ערך חברה באמצעות פטנטים בתחום אבטחת הסייבר – 8 בפברואר 2021

    כפי שראינו לאחרונה, שוויים של פטנטים בתחום אבטחת הסייבר יכול להגיע למיליארדי דולרים. על מנת להגיע לשווי כזה נדרשת השקעה יזומה בפיתוח פטנטים בעלי תועלת אסטרטגית, אך במציאות לעתים קרובות חברות לא מבינות את הצורך בהשקעה בפטנטים אסטרטגיים כבר בשלב מוקדם יותר של הפיתוח.

     

    כנסים וירטואליים ללא תשלום:

    כינוס Digital Health Show Conference – 02.06.2021: העלאת הערכת השווי של החברה ע"י הגנה אסטרטגית על פיתוחים חדשניים בתחום הבריאות הדיגיטלית, גרשון פניטש, שותף בפניגן.

     

    הקטנת סיכונים בעת קבלת מכתבי אזהרת פטנטים – 9.06.2021: הנראות שמלווה חברה מצליחה מביאה לא פעם למכתבי אזהרה המאשימים את החברה בהפרת פטנט. בין אם הם נשלחים על ידי מתחרים או טרולי פטנטים, מכתבי אזהרה מעלים שאלות רבות מצד ההנהלה. אם טרם קיבלתם מכתבי אזהרת פטנט והינכם נמצאים בחברה מצליחה, אין מנוס מכך שתצטרכו להיות מוכנים. בסמינר זה, לוחם הפטנטים הוותיק גרשון פניטש יספק מסגרת שתאפשר לך לענות על מכתבי אזהרה ועוד.

     

    למידע נוסף: [email protected]

     

     

    מקצוענים קשורים

    גרשון ס. פניטש
    Email