חפש פניגן

  • חדשות ומדיה
  • מאמרים
  • תובנות IP
  • כיצד להימנע ממלכודות נפוצות ולהגן על קניין רוחני במיזמים משותפים בתעשיית מדעי החיים של ימינו

    12 מרץ 2024
    דה מרקר
    לורה מסורובסקי, ג´ף ג´ייקובסטין, לורן רובינסון שותפים בפניגן

    יוצרי חדשנות זריזים מחפשים לעתים קרובות ארגונים שותפים שיכולים לספק את המשאבים הדרושים כדי להביא מוצרים לשוק, וכן גדל והולך מספר החברות המשתמשות בבינה מלאכותית כדי להאיץ את תהליך הפיתוח בשיתופי פעולה אלה[1]. מיזמים משותפים יכולים להיות בעלי חשיבות מכרעת עבור חברות חדשניות בתחומי טכנולוגיות הבריאות, במימון מו"פ חדש ובמאמצי ההגנה שלהן על קניין רוחני עבור השקעות אלה. לכן, חשוב להבין מהן המלכודות הנפוצות, ולדון באסטרטגיה של הרישוי ושל הסכמי מיזם משותף בשלב מוקדם של פיתוח הטכנולוגיה.

    להבין את היקף הזכויות ואת תחומי האחריות שלך הן להווה והן לעתיד
    עוד לפני שמגיעים לשאלות בנוגע לדקויות שמעלה הבינה המלאכותית בשיתופי פעולה, חברות חדשניות חייבות להביא בחשבון את האתגרים הבסיסיים של שותפות בתחום טכנולוגיות הבריאות. בעת יצירת שותפות במיזם משותף, החברות צריכות ליצור בהירות לגבי הזכויות שמעניק להן ההסכם ולאילו טווחי זמן. רוב הסכמי הרישיון מזהים את הפטנטים הכלולים, זכויות על ידע ספיצפי, סודות מסחריים ובקשות פטנט תלויות. אבל כל עמימות במונחים המגדירים את היקף הזכויות המועברות יכולה לחזור ולהקשות על שותף לרישיון. המצב מסובך עוד יותר כאשר מוענקות זכויות לבקשות פטנט עתידיות ולקניין רוחני שיבוא לידי ביטוי במסגרת המיזם המשותף. מי מסוגל – ואחראי – לפעול להשגת הזכויות על קניין רוחני ולהגן על קניין רוחני בהתדיינות משפטית עתידית עם צדדים שלישיים בזירות שונות? האם ממשלה יכולה לקחת בעלות על המצאה מוגנת בפטנט? מי הבעלים של הקניין הרוחני, איזה סוג של רישיונות ניתנים, ומה יהיה מעמדם של שותפים ובעלי רשיונות במקרה של שינויים עתידיים בבעלות החברה? השקעת הזמן מראש בחשיבה מעמיקה על הפתרונות המועדפים עבור נושאים מסוג זה יכולה לחסוך כאבי ראש בהמשך הדרך.

    פטנטים בארה"ב עשויים להיות בבעלות משותפת, וכל אחד מהבעלים המשותפים רשאי לפעול בחידושים המוגנים בפטנט או להעניק רישיון עבורו, ללא צורך באישור מהבעלים המשותפים האחרים. לכן חשוב להתייחס לפיתוח חידושים נוספים בהסכם המיזם המשותף או בחוזה הרישיון – אחרת עלולות להתעורר מחלוקות לגבי זהות הבעלים של זכויות הקניין הרוחני. שותפים במיזם משותף צריכים גם להסכים על אופן הטיפול באירועים עתידיים כמו שינויים בבעלות על חברה או חברות בנות ועל נהלים לזיהוי סודות מסחריים ומידע סודי אחר ולהגנה עליהם.

    כאשר נוצרים מיזמים משותפים כדי לקדם מסחור בשווקים שונים, חשוב להבין אילו מגבלות קיימות כדי להבטיח שמוצר ישווק רק באזור הגיאוגרפי שצוין, האם ניתן לייבא את המוצר לטריטוריות אחרות, ומי אחראי להוצאות פיתוח נוספות שעשויות להידרש על ידי רשויות רגולטוריות מקומיות. כדי למנוע מחלוקות בנושאים אלה, יש לציין בהסכם הרישיון אם הוא חל על כל החידושים שמתוארים בפטנטים ובקניין הרוחני  המפורטים בהסכם הרישיון או רק על טכנולוגיות ומוצרים מסוימים וכן להגדיר את הטריטוריה הגיאוגרפית המורשית ואת כל ההגבלות עליה.

     התאמת הסכמים למיזמים משותפים הכוללים בינה מלאכותית או למידה חישובית
    חברות רבות בתחומי מדעי החיים בוחנות את הרחבת השימוש בבינה מלאכותית או בלמידת מכונה כדי לשפר את שיטת הטיפול או להאיץ את קצב הפיתוח הקליני. אבל בחברות מסוימות עשוי להיות חסר במומחיות פנימית בתחומים אלה, ולכן עליהן לחפש שותפים חיצוניים. כאשר חברה בתחום מדעי החיים שאין לה מומחיות בפיתוח תוכנה ומערכות מחשב מתקשרת בהסכם מחקר או שותפות עם שותפים אחרים בתעשייה, לצורך שימוש בטכנולוגיה מתפתחת כמו בינה מלאכותית או למידה חישובית, חשוב מאוד להגדיר בחוזים באופן ברור את הבעלות על הקניין הרוחני ואת זכויות הבעלות על הנתונים, את מערכת AI והקידוד הבסיסי, את הידע ביישום AI ואתהמצאות שנוצרו על ידי AI עקב השיתוף הפעולה. הגדרות כאלה יעזרו להפחית מחלוקות ולטפח את השותפות. ייתכן שקיימים מתחים בין השימוש הספציפי בטכנולוגיית AI למחקר של חברת בריאות מסוימת לבין היכולת של נותן החסות של AI להשתמש במערך נתונים זה כדי לאמן ולשפר את כלי ה- AI באופן כללי יותר על מנת להציע אותם לצדדים שלישיים אחרים. התייחסות קפדנית להגבלת האופן שבו ניתן להשתמש בנתונים בתוך שיתוף הפעולה ומחוצה לו היא חיונית. הסכמי סודיות מהווים גם הם היבט מכריע בכל מיזם משותף, במיוחד אם נשקלת הגנה על סודות מסחריים.

    מסקנה
    למיזמים משותפים יש פוטנציאל עצום לאפשר לחברות חדשניות בתחום מדעי החיים להביא עוד מוצרים וטיפולים חדשים לשוק. בחינה מדוקדקת של אסטרטגיית הקניין רוחני מוקדם ככל האפשר, באופן אידיאלי לפני תחילת הפרויקט, יכולה להעניק לחברות יתרון תחרותי על ידי הגנה על החידושים שלהן והימנעות מכל מחלוקת פוטנציאלית שעלולה לפגוע במטרות עסקיות.

    לורה, ג'ף ולורן הם שותפים בכירים בפניגן. פניגן הוא אחד ממשרדי עורכי הדין המתמחים בקניין רוחני הגדולים בעולם ומקור מהימן לחברות ישראליות. אנו מייצגים מעל 220 מהחברות המובילות והמתוחכמות ביותר בישראל, מסייעים לנווט מחלוקות בנושא קניין רוחני ותביעות בנושא הפרת פטנטים, מייעצים בנוגע לדרכים להגנה אסטרטגית על טכנולוגיה לצורך מקסום הערך שלה, מנהלים תיקי פטנטים, ומפתחים אפיקי תשואה באמצעות רישום ורישוי פטנטים יצירתיים. במילים של Chambers USA "העבודה של פניגן היא לא פחות מיוצאת דופן".

    פגשו אותנו:

    08-09.04 – כנס קנייון רוחנו הגדול בישראל במלון שרתון, תל אביב

    למידע נוסף:

    Finnegan.com / Finnegan.co.il

    [email protected]

     

     

    מקצוענים קשורים

    לאורה פ. מאסוּרובסקי
    Email