חפש פניגן

  • חדשות ומדיה
  • מאמרים
  • תובנות IP
  • שחקנים בתעשיית הרכבים האוטונומיים משקיעים בגדול ברישום פטנטים

    27 מרץ 2019
    ג´וזף מ. שפנר ודארן מ. ג´ירון

    תעשיית הרכבים האוטונומיים מוצבת לקראת צמיחה מהירה. הרכבים האוטונומיים מבטיחים ליצור מהפכה בתחומים רבים של  האנושות – החל נסיעות יום יומית לעבודה ועד לתשתיות עירוניות מקיפות – ויחד איתם טכנולוגיות חדשות צצות מדי יום. הרכבים האוטונומיים המסחריים הראשונים צפויים לעלות על הכביש כבר החל משנה הבאה והצמיחה בתעשייה זו כנראה תתעלה על תופעת הטלפונים החכמים שפרצה באמצע שנות האלפיים. 

    לא קל לגרום לרכבים האוטונומיים לפעול ובדומה לטלפונים החכמים, כל רכב אוטונומי מבסס את הפונקציונליות על מאות מערכות מורכבות, כאשר רובן כוללות אלפי מרכיבים שפועלים יחד. רכבים אוטונומיים יכולים לכלול מערכות לגילוי טווח (כגון LIDAR, RADAR), מערכות לקביעת מיקום (כגון GPS, GNSS), חיישני הדמיה (כגון מצלמות) ועוד אינספור מערכות נוספות. התפוקה ממערכות אלה מוזנת לתוך מערכות המחשוב של הרכבים, שם המידע מנותח ומעובד על מנת להגדיר פעולות ניווט בטוחות אשר משיגות  את מטרות התנועה של הרכב. גם לאחר קביעת פעולות ניווט, עדיין נדרש מכלול של מערכות הפעלה ממוכנות (הנעה, עצירה, היגוי ועוד) על מנת לתרגם פעולות אלה לתנועת הרכב.

    עם כל כך הרבה סוגים שונים של מערכות הנחוצות על מנת להפעיל רכב אוטונומי, לא מפתיע שתעשיית הרכבים האוטונומיים כוללת חברות מכל הסוגים והגדלים. יצרני חומרה בונים את הגלאים, השבבים ואת תשתיות התקשורת (הן אלה המורכבות על גבי הרכבים והן האלחוטיות) עבור הרכבים האוטונומיים. מפתחי תוכנה בונים תכניות אשר יפרשו נתונים, יישמו מדיניות נהיגה וייצרו תגובות ניווט במהירות ובצורה אינטליגנטית. יצרני ציוד מקורי ויצרני רכבים, מרכיבים ומתקינים רכיבים שונים ברכבים האוטונומיים, כאשר כל המוצרים הללו חייבים לעבוד יחד על מנת ליצור חווית נהיגה פונקציונלית ואמינה.

    חברות רכבים אוטונומיים רדפו בצורה אגרסיבית אחר הזדמנויות שונות לרישום פטנטים שיוצרים הרכבים המורכבים. דוחות מלמדים כי טלפון חכם טיפוסי, עם מגוון המערכות ותתי המערכות שלו, עלול להפר יותר מ- 250,000 פטנטים רשומים רק בארה"ב. העלייה המהירה הזו ברישומי פטנטים במרחב הרכבים האוטונומיים, יחד עם רמה דומה או אפילו גבוהה יותר של מורכבות הרכבים האוטונומיים בהשוואה לטלפונים החכמים, מצביעה על כך שתעשיית הרכבים האוטונומיים פונה לאותו כיוון. חברות רכב גדולות כמו טויוטה, פורד, ב.מ.וו, בוש ופולקסווגן החלו להגיש בקשות פטנט בתחום הרכבים האוטונומיים, כמו גם חברות כמו גוגל, אפל, אובר, אמזון, אודיבל ומובילאיי (חברה של אינטל). אפילו מוסדות פיננסיים כמו קפיטל 1 מגישות בקשות פטנט בתחום הרכבים האוטונומיים.

    נכון להיום יותר מ- 4,300 פטנטים אשר התקבלו בארה"ב, כוללים את המונח "רכב אוטונומי" ומאות נוספים מופקים כל חודש. פטנטים אלה מכוונים כמעט לכל מרכיב ברכב האוטונומי. חלק מהפטנטים מתמקדים בגלאיים של הרכבים האוטונומיים כמו שיפורים למערכות LIDAR/RADAR, מצלמות מיוחדות ומערכות תקשורת. פטנטים אחרים מתמקדים בתוכנות לגילוי פריטים וניווט הרכבים. חברות מסוימות מחפשות פטנטים שעוסקים בשיפורים לאיכות החיים, כגון צגים משופרים, משחקים מובנים ברכבים, מוצרי הודעות וישנם גם פטנטים שמתמקדים ביישומי קמעונות, כגון כספומט נייד ושירותי מזון.

    אולם, לא כל הפטנטים שהתקבלו הם בעלי ערך שווה. רישום הפטנט כשלעצמו אינו מבטיח נתח שוק, עסקאות רישוי או הרתעה משפטית. על מנת להבטיח גורמים אלה, על הפטנט להחזיק בתביעות בכל השפעה על מתחרים. פטנטים אשר אינם משפיעים על מתחרים נחשבים לכמעט חסרי ערך.

    יצירת פטנטים עם ערך גבוה לא מתרחשת במקרה. נהפכו, היא דורשת מחשבה תחילה ואסטרטגיה – משהו שרב החברות מדגישות כאשר מדובר בתכנית עסקית ואסטרטגיות השיווק שלהן, אך מזניחות כשמדובר בפטנטים. כתוצאה מכך, רב החברות אינן מצליחות למקסם ערך באמצעות הפטנטים שלהן. ערך של פטנט אינו זורם רק ממספרים היות וגם מספר צנוע של פטנטים עם תביעות חשובות למתחרים יכול ליצור יותר ערך עבור חברה בהשוואה לערמות פטנטים שלא קולעים למטרה.

    דארן ג'ירון הינו שותף בכיר בפניגן. פניגן הינו אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים ביותר המתמחים בתחום הקניין הרוחני עם 10 משרדים מסביב לעולם. אנו עובדים ישירות עם חברות ישראליות ומייצגים 150 מהחברות המובילות והמורכבות ביותר בישראל, מסייעים להם לנווט מחלוקות בנושאים של קניין רוחני ולנהל דיונים משפטיים בתחום הפרות פטנטים, מייעצים על איך להגן בצורה אסטרטגית על טכנולוגיות כדי למקסם ערך, מנהלים תיקי פטנטים ומפתחים עבורים תזרימי הכנסה באמצעות פטנטים יצירתיים ורישיונות. 

     

    בואו והכירו את פניגן בכנס Best Practices in Intellectual Property: 7-8 באפריל, 2019 - שרתון תל אביב

    מקצוענים קשורים

    דארן מ. ג´ירון
    Email